8 Mart 2008 Cumartesi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü


Kadın olmak ya da olmamak...

Hepimizi bir kadın dünya getirdi ve varlığımızı borçlu olduğumuz kadınlara bilhassa erkeklerin ne kadar az saygı gösterdiğini görmek, bunun ötesinde 9.03.08'deki Radikal'de sayfa 8'de Turgay Tüysüz'ün iki yıl önceki Kadınlar Günü için çiziminde görüldüğü üzere AB'ye üye ve aday ülkelerde kadın milletvekili sayıları ve oranlarına bakıldığından ülkemin kadınının halen sonuncu olması içimi çiziyor...
Geleceğin anne adayları olarak yeni nesilleri yetiştirecek kadınların erkeklerden daha çok okuması ve daha güçlü olmasına gerektiğine inanıyorum...
Aşağıda üye olduğum bir eğitim e-grubundan gelen mesajı paylaşmak istedim.
Son olarak, bu özel günümü kutlayıp, bana çiçek yollayan öğrencilerime çok teşekkür ediyorum; sizlerden aldığım güçle daha çok okuyup, okutacağım.

Sizi çok seviyorum,

Ay-lin:)

8 Mart 1857’de Chicago’lu kadınlar daha iyi iş koşulları için mücadele bayrağını açtılar. Günde 15- 16 saat kadar çalıştırılıyorlardı çünkü.
Talepleri: 10 saatlik iş günü, daha iyi iş koşulları ve daha iyi ücretti.

Amerika'nın Chicago kentinde on binlerce kadın yürüyüşe geçti. Bu grev zor kullanılarak bastırıldı. Çıkan olaylarda birçok kadın öldü, birçoğu tutuklandı.
Kadınlar bundan yaklaşık 50 yıl sonra 8 Mart 1908’de yine Chicago da yürüyüşe geçtiler. 50 yıl önceki taleplerine yenilerini de eklediler; 8 saatlik iş günü, oy hakkı ve çocuk emeği ile ilgili yasa gibi.. Direniş kanla bastırıldı. 140 kadın öldürüldü bir çoğu tutuklandı..

Clara ZETKİN 1910 yılında Copenhag’daki kadın konferansında öldürülen kadınların anısına, 8 Martların “DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ” olarak kabul edilmesini 2. Enternasyonale önerdi. Bu öneri kabul edildi.
1977 yılında ise Birleşmiş Milletler Genel Asamblesi’ne 8 Martın “ Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmesi önerildi ve bu öneri de kabul edildi.

BM tarafından yapılan bir araştırmaya göre;
1. Dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülüyor.
2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10’una sahipler.
3. Dünya’daki mal varlığının ise yüzde 1’ine sahipler.
4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin yüzde 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ına ve toplam mal varlığının yüzde 99’una sahipler."

Bugün aslında bir kutlama değil bir anmadır...

Dünyanın tüm kadınlarını ve emeklerini saygıyla selamlarım,

Arş.Gör.Uzm.Mehmet TORAN
Gazi Üniversitesi
Mesleki Eğitim Fakültesi
Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü
Beşevler/ANKARA
...................................
Res.Assist.Msc.
Gazi University
Faculty of Vocational Education
Child Development Education Department
www.barisegitimi.gazi.edu.tr
www.cocuk.gazi.edu.tr

Elveda YTÜ ve İstanbul, merhaba BANÜ ve Bandırma!

                                                   Yaklaşık 15 yıl  #ARGEdeLiderYTÜ ’de (ve bir yıl dünyanın en saygın üniversitelerinden Co...