26 Ocak 2011 Çarşamba

Sukurler Olsun: Yeni hedeflere huzurla ve inancla...


24/01/2011: Tez Jurim: Yrd. Doc. Dr. Aybars Erozden, Ogr. Gor. Aylin Yavas, MEd., Prof. Dr. Munire Erden (haric),
Doc. Dr. Aymil Dogan, Doc. Dr. Seval Fer, Yrd. Doc. Dr. Bulent Alici, Yrd. Doc. Dr. Sertel Altun


Sayın Rauf Raif Denktaş,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Cumhurbaşkanı, Politikacı, Yazar


Not: Yazi eklenecektir. Aylin

10 Ocak 2011 Pazartesi

Basarili OImak Isteyen Ogrencilerimin Dikkatine!


Asagidaki notu tum ogrencilerime calismalarinda katki getirmesi dilegiyle paylasiyorum. Basarilar, Aylin 

-------------------------------------------------------

Sevgili Ogrencilerim,

Oncelikle Yildiz Teknik Universitesi`ne tekrar hos geldiniz. 
600 saatlik yogun bir Ingilizce programinda TOEFL-IBT/IELTS hedefiyle hepimizi yogun bir calisma takvimi bekliyor.
Bu yolda basarili olmamiz planli, duzenli ve gunluk calismamiza baglidir. Bu baglamda, sizlere bazi konularda "alinacaklar ve yapalacaklar listesi" hazirlamak istedim ki size bir harita olsun. Bunun disinda her zaman bana aylinyavas@gmail.com ve diger hocalariniza eposta atabilir, randevu alarak ofislerimizde veya uygun gordugumuz bir yerde bizlerle gorusebilirsiniz. 
Basari tango gibidir. Iki kisiyle yapilir. Karsilikli olarak emek ister. Ben hocaniz olarak size bir sey "ogretemem", size ortami hazirlarim, bilgiyi sunarim; alip islemek ve kullanmak ise "sizin tercihiniz"dir. Sonuc olarak, kendi attiginiz adimlarla kendi geleceginizi de ciziyor olacaksiniz. 

Alinacaklar Listesi:

1- Ders kitaplari (okuldan size kitaplariniz verildi, hangileri isleniyorsa derse gelirken bunlari getirmelisiniz)
2- Ingilizce-Ingilizce (-Turkce) sozluk (Ozelliklerini hem Esin Hocaniz hem de ben anlatmistik; lutfen Oxford, Longman, Best`inki gibi bir sozluk aliniz ve daima yaninizda tasiyiniz. Sozluk okumak, sozcuk hazinenizi gelistirmenizde size yardimci olacaktir. Elektronik saat, cep tel. vs istemiyorum.)
3- Renkli keceli kalemler (highlighter dedigimiz kalemlerden en az 3 renk alin; derste "please highlight/underline" dedigim kaliplari, anlamli birimleri, sozcukleri cizeceksiniz.) 
4- Usten spiralli not defteri
5- Ajanda/planner

Yapilacaklar Listesi:

1- Derse hazirlikli geliyoruz: Her hafta ortalama 2-2,5 unite isliyor olacagiz. Hafta sonundan isleyecegimiz unitelerdeki bilmediginiz sozcukleri sozcuk defterinize cikariyorsunuz, sozcuk kartlarina yaziyor ve calisiyorsunuz. Anlamadiginiz bir sey olursa, biz hocalariniza soruyorsunuz. 
2- Dersten onceki gun: Bir sonraki gunun sozcuklerine yine calisiyorsunuz, kitaptaki okuma parcalarina ve diger alistirmalara elinizden geldigince hazirlaniyorsunuz, ayrica kitabin arkasindaki "grammer reference" kismini da okuyorsunuz.
3- Ders esnasinda: Lutfen derse zamaninda geliniz. Derste cep telefonu kullanmak ve mesajlasmak yasaktir. Derste cay/kahve, vs icebilirsiniz ama sigara icmek yasaktir. Sigara icin bina disina cikmalisiniz. Kahvalti edemediginiz/ogle yemegi yiyemediginiz bir durum olursa, dersimde yemek yiyebilirsiniz ama lahmacun gibi kokulu yiyecekler olmasin lutfen :) derse evcil hayvan getirmek de yasaktir!
4- Derste aktif bir sekilde katilmaniz ve partnerlerinizle konusma etkinlikleri yapmaniz gerekiyor. Bu nedenle, lutfen her gun farkli bir yere oturun ki alistirmalarda farkli partnerleriniz olsun. 
5- Bu hafta, size sanal lab. kurulacak ve alistirma kitabinizi on-line olarak yapmaya baslayacaksiniz. Kutuphanedeki lab. disinda, binada iki tane daha bilgisayar salonu var. Her gun bilgisayarda Ingilizce odevlerinizi yapiyor olmalisiniz. Bu sayede, yazim kurallarina uymayi, internet uzerinden zamana karsi soru cozme yeteneklerimizi gelistiriyor olacagiz. 
6- Okula gelirken ve eve/yurda donerken Istanbul trafiginde bir iki saat geciriyor olacaksiniz. Bunu da degerlendirmeliyiz: Yolda Ingilizce muzik dinleyelim. En azindan Ingilizce yayin yapan bir radyo kanali dinleyebiliriz. Ayrica evde/yurtta BBC, CNN gibi kanallar, Ingilizce muzikler, vs surekli acik olsun. Isiniz olsa bile fondan gelsin :) 
7- Dil demek, kultur demektir. Bu baglamda, dunya kulturumuzu de her gun Ingilizce ve Turkce en az 5 farkli gazete/kose yazisi. vs okuyalim. 
8- Okumu hizimizi artirmaliyiz. Her gun kendinize okuma sayfa sayisi hedefi koyun. Ayrica haftada en az 1 Turkce kitap, her gun Ingilizce`den de 20 sayfa gibi her ay artan bir hedefiniz olsun. Unutmayin ki dil, sevgili gibidir, ilgilenmezsiniz sizi terk eder :) ilk okuma odeviniz William Shakespeare`in Soneleri Talat Sait Halman`in cevirisinden (Dunya Yayinlari) okumanizi tavsiye ediyorum.
9- Dersten sonra yeni ogrendiginiz sozcukleri, lutfen sozcuk defterlerinize ekleyin ve her gun onlari tekrar edin. Tekrar, akilda tutmanin en SIKICI ama en KOLAY yoludur. Bu haftadan itibaren, size TOEFL-IBT`de en cok cikan sozcukleri de veriyor olacagiz. ("ABE YANCEbine koymus... " ornegini unutmayin; bellek akademik olarak ilgi alanim, size de eglenceli bir sekilde sozcukleri vermeye calisacagim.) 
10- Odevlerinizi, yapacaklarinizi, vs ajandaniza not aliyorsunuz. Cuma gunku gibi "unuttum" sozcuguyle bir daha karsilasmak istemiyorum. Soz ucar, yazi alir. Lutfen odevlerinizi ve diger yapacaklarinizi not aliniz. Boyle planli olursak, her seye vakit ayirabiliriz. Her gun 24 saat veriliyor hepimize. 
Ayni sekilde, derste de size maksimum derecede ve Ingilizce ogrenmeden bellek tekniklerine yardimci olmaya calisacagim, lutfen hem benim hem de diger hocalarinizin emeklerine her gun calisarak ve odevlerinizi, tekrarlarinizi, vs yaparak donut verin.
11- Yazili odevleriniz hocalariniz tarafindan surekli kontrol ediliyor olacak. Size geri donut verecegiz. Bazen hocaniz odevinizi kagida yazmanizi bazen de eposta ile yollamanizi isteyebilir. Lutfen buna ve zamaninda odev teslimine dikkat ediniz. Ornegin, size "Bana pazar aksami 9:00'a kadar odevlerinizi yollayin" dediysem, bundan sonra gelen odevi degerlendirmeye almayacagim demektir. Lutfen odevlerinizi zamaninda teslim ediniz! Ayrica, siz de her gun yeni ogrendiginiz sozcuklerle defterinize cumleler kurunuz. 
12- Ufuk Hocaniz, Esin Hocaniz ve ben sizin hocalariniz olarak, surekli iletisim halindeyiz. Programiniz ve diger duyurulariniz, siniftaki mantar panoda asili olacaktir. Ayrica, sizlere eposta da atabiliriz. Lutfen her gun epostalariniz kontrol ediniz. 
13- Facebook`ta beni ekleyip, ogrencilerimle ders disi yaptigim tum etkinliklere katilabilirsiniz. (27 Ocak`a kadar akademik magaramdayim ama sonra yine aktif olacagim :)
14- Yakinda programimi da hem ofis kapima yapistiracagim hem de size eposta atacagim, bu sekilde bana kolaylikla ulasabileceksiniz.

Ozetle, onemli olan cok calismak degil, sistemli, programli ve duzenli calismaktir. Lutfen bana her pazar aksam dokuza kadar o hafta yaptiklarinizi, derse dair -olumlu ve olumsuz- elestirilerinizi eposta atin ki kisisel ogrenme stillerinize gore sizlere daha cok katkida bulunabileyim. 

Herkese iyi calismalar, 

--
Ay-lin:)


Lect. Aylin Yavas, M.Ed. 
Translator & Interpreter of English
U.S. Fulbright Scholar Alumni

Yildiz Technical University
School of Foreign Languages, Offices: A-314 & A-307
Davutpasa Campus, 34210
Esenler, Istanbul, Türkiye (Turkey)
Phone: A-314: 00 90 212 383 49 27
Fax: 00 90 212 383 49 03
E-mail: aylinyavas@gmail.com
Blog: http://aylinyavas.blogspot.com

5 Ocak 2011 Çarşamba

Amerika`nin En Prestijli Burslari olan Fulbright Burslari Hk. Bilgilendirme


FULBRIGHT YUKSEK LISANS, DOKTORA,  DOKTORA TEZI ARASTIRMA BURSLARI VE BILIM VE TEKNOLOJİ BURSLARI BASVURUSU HAKKINDA BILGILENDIRME

·      2012-2013 Akademik yili Fulbright Yuksek Lisans ve Doktora Burslari
icin son basvuru tarihi 7 Mart 2011 Pazartesi gunudur.  

·      Fulbright Bilim ve Teknoloji Burslari icin son basvuru tarihi 4 Nisan 2011
Pazartesi gunudur.

·      Burslarla ilgili detayli bilgiye

·      Fulbright Burslari Etkili Basvuru Seminerleri Ocak ve Subat aylarinda degisik sehirlerde yapilacaktir.  Seminer tarihlerini  www.fulbright.org.tr linkindeki takvimden takip edebilirsiniz.

·      24 Ocak 2011 ve 9 Subat 2011 tarihlerinde Ankara'da Turk Amerikan
Derneginde (Cinnah Cad No 20 Kavaklidere Ankara) saat 14:00'de
yapilacak seminerlere katilmak  icin  trprog@fulbright.org.tr adresine
e-posta yazmaniz yeterlidir.  E-posta konusu kismina SEMINER yazmanizi
onemle rica ederiz.

·      18 Ocak 2011 de Istanbul'da yapilacak seminere katilim icin
fulb-ist@fulbright.org.tr adresine mesaj yazmaniz gereklidir. E-posta
konusu kismina SEMINER yazmanizi onemle rica ederiz.

·      Seminerlere katilmadan once http://www.fulbright.org.tr/tr/turk/ogrenci
sayfasindan burs basvuru kosullarini incelemenizi,facebook sayfamiza uye olmanizi:  www.facebook.com/FulbrightTurkiye,  basvuru formunu doldurmaya baslamanizi, web sayfamizda ABD'de Egitim linkinden programlari ve universiteleri incelemenizi oneririz.

·      5-6-7 Ocak Tarihlerinde Danismanlarimiz Izmir’de olacaktir.  Web sayfamizdan detaylari gorebilirsiniz.

Aylin`den not: Amerikan Dis Isleri Bakanligi`nin Aylin Yavas ile roportaji :)
 http://www.facebook.com/video/video.php?v=404268669166&saved  

3 Ocak 2011 Pazartesi

Kan ve Trombosit bagislar misiniz?

Yildizlilar Kan ve Trombosit bagisi yapiyorlar! Yarin -4 Ocak SALI- Davutpasa Yemekhanesinden 13:00`te; Besiktas yerleskesindeki Iktisat binasinin ordaki giristen 14:00`te servis kalkacak. Kendi imkanlariyla gitmek isteyenler, Capa Kan Merkezi`nde 13:00-16:00 arasinda melek ogrencilerim olacaklar; onlar orda size yardimci olacaklardir. Verilen kanlar Onkoloji`de tedavi goren cocuklar icin kullanilacak. Iletişim: Davutpaşa 05556201846, Beşiktaş 05057388926 
Cana can katmak dilegiyle!
Aylin
Lutfen bakiniz:http://yildiztog.blogspot.com/2010/12/kan-bagslar-msn.html 


Not: Melek Şenyurt
Kimler kan verebilir ?

Donör: Kan bağışı yapan kişi.

Yaş: 18 - 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir.

Sıklık: Erkekler,en sık 2 ayda bir; kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebilirler.

Vücut Ağırlığı: 50 kg'ın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilir.

Miktar: Bağışlanan kan standart olarak 450 mL'dir. İnsan vücudunda toplam 5000-6000 mL kan olduğu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece % 7,5-9' u kadardır.Kan bağışını takiben, eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır. Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışının sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine bir çok yararı mevcuttur.

Anemi: Kansızlık, elbetteki kan bağışı için engeldir. Günlük yaşamın olağan sayılabilecek ve çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin değeridir..

Saklama: Kanın saklanma süresi, torba içindeki antikoagülan solüsyonun niteliğine bağlıdır. Bugün kullanılmakta olan torbalarda bu süre 35-42 gündür.Bu süre, kanın tüketimi için fazlasıyla yeterli bir depolama süresidir.

Sterilite: Kan torbaları, tek kullanımlık ve steril olarak imal edilmektedir. Bu sebeple, kan bağışı sırasında donöre herhangi bir hastalık bulaştırılması söz konusu değildir.

Yan Etki: Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflatma, halsiz bırakma, kaşıntı ve bağımlılık gibi yan etkileri yoktur. İlaç Kullanımı: Almış olduğunuz ilaçlar, kanınıza geçmektedir. Bu ilaçlardan bazıları kan bağışı yapmaya engel teşkil eder.Kan bağışından önce, eğer sağlığınız açısından mecbur değilseniz, ilaç almayınız. Almak durumundaysanız, kan verip veremeyeceğinizi kan merkezi doktorlarına danışabilinir.

1.Aspirin kullanımı: Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kal alımında veya tromboferezde dikkat edilmelidir.
2.Tegison (Sedef hastalığında kullanılan bir ilaç) kullananlar, ilacı kestikten 3 yıl sonra kan verebilir.
3.Accutan veya benzeri retinoik asit türevi ilaçları kullananlar, ilacı bıraktıktan 4 hafta sonra gönüllü donör olabilir.
4.Faktör konsantresi kullananlar, donör olamazlar.
Tansiyon: Sistolik kan basıncı 180 mmHg'yı, diastolik kan basıncı ise, 100 mmHg'yı aşmamalıdır.

Hastalıklar: Yine bazı hastalıklar da ilaçlar gibi kan bağışına sürekli veya belli bir dönem için engel oluşturmaktadır. Bu hastalıklara ilişkin bazı bilgiler aşağıda belirtilmiştir.( Aşağıda olmayan hastalıklar için, kan merkezlerinden bilgi alınabilir.)

Kimler kan veremez?

1.Hepatit B (Hiçbir zaman kan veremezler)
2.Hepatit C (Hiçbir zaman kan veremezler)
3.AIDS (Hiçbir zaman kan veremezler)
4.Sıtma (Tedavinin sağlanmasından 3 yıl sonradan itibaren kan verebilirler)
5.Frengi geçiren hastalar, iyileşmeden 1 yıl sonra kan verebilirler.
6.Creutzfeldt-Jacob hastalığı olanlar, hiçbir zaman kan veremez.
7.Chagas Hastalığı ( Alınan kan sadece fraksinasyon amaçlı kullanılabilir)
8.Tüberküloz (Tedavinin sağlanmasından 5 yıl sonra kan verebilirler)
9.Diabet (İlaç kullanmayan veya ilaç kullandığı halde, kan şekeri regüle edilmiş olanlar kan verebilir)
10.Anemi (Anemi teşhisi konmuş kişiler kan bağışçısı olamazlar)
11.Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler.
12.Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler.
13.Alerji ( Astım hastaları kan veremez. Polen alerjisi olanlar ise, sadece alerjileri oldukları dönemde kan veremezler.)
14.Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler.
15.Kanama diatezi (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler.
16.Bronşit (Kronik bronşit hastaları kan veremez)
17.Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Akut glomerulonefrit geçirmiş olanlar ise, iyileşmeden 5 yıl sonra bağış yapabilir.
18.Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.
19.Brusella almış olanlar, tam iyileşmeyi takiben iki sene sonra kan bağışı gönüllüsü olabilirler.
20.Epilepsi hastaları, kan veremezler.
21.Osteomyelit geçirmiş hastalar, tam düzelmeden 5 yıl sonra kan verebilirler.
22.Cerrahi: Büyük ameliyatlardan sonra 6 ay boyunca kan bağışı alınmaz.Mide rezeksiyonu geçirenler ise, hiçbir zaman donör olamazlar.
23.Transfüzyon: Kan veya kan ürünü alan donörler, 1 yıl boyunca kan veremezler.
24.Attenüe virus aşısı yapılmış olanlar 3 hafta kan veremez.( Su çiçeği, sarı humma, kızamık, kızamıkçık, oral polio, kabakulak)
25.Ölü bakteri aşısı olanlar, 5 gün donör olamazlar.( Kolera, tifo, antrax)
26.İnaktif virus aşısı ve toxoid alanlar ise 3 gün kan veremezler ( Polio-injeksiyon , influenza, rabies, difteri, tetanoz)

Kan Bağışı nasıl yapılır?

Kan merkezine gelen gönüllüler yani donörler, ilk olarak donör formunu doldurur. Bu form, kişinin donör olup olamayacağını anlamaya yönelik bazı sorulardan oluşmaktadır. Formun ikinci sayfasında ise, kişiye ait kimlik, adres ve bağış bilgileri bulunmaktadır. Donör olabilmek için gerekli koşullardan biri, Hemoglobin düzeyinin istenilen değerlere sahip olmasıdır. Toplumumuzda oldukça sık rastlanan anemi hastalığı, yani kansızlık, elbetteki kan bağışı için en sık karşılaşılan engeldir. Erkeklerde 13,5 g/dL'nin, kadınlarda ise,12,5 g/dL'nin üzerindeki hemoglobin değerleri donör olunması için yeterlidir. Bu testler, kan merkezlerinde Bakır Sülfat Solüsyonu kullanılarak yapılmaktadır.

Kişinin hemoglobin düzeyi, kan bağışı için uygunsa, arteriyal tansiyon ölçümüne geçilir. Sistolik tansiyon 180 mmHg'nın, diyastolik tansiyon ise 100 mmHg'nın üzerinde olmadığı sürece, kan bağışı yapılabilir. Kan alma yatağına uzanan gönüllü donörler, kan alımı için uygun bir damar belirlenir ve antiseptik bir solüsyonla, içten dışa doğru dairesel olarak cilt temizliği yapılır. Antiseptik solüsyonun etkinliğini sağlayabilmesi için kuruması beklenmelidir. Bu süre, kullanılan sıvıya bağlıdır, ancak genellikle 30-45 sn kadar beklemek yeterli olur. Ardından sterilite şartlarını bozmamak kaydıyla, damara girilir.

İğnenin damara sokulmasıyla birlikte kan torbası dolmaya başlar. Torba içindeki antikoagülan sıvı ile kanın iyice karışması sağlanmalıdır. Bu işlem manuel olarak yapılabileceği gibi, otomatik kan alma cihazları (Sağ alttaki fotoğraf) ile daha sağlıklı olarak gerçekleştirilebilir.

Kan alma işlemi yaklaşık olarak 6-10 dakika kadar sürer. Bu süre komponent imalatı açısından önemlidir. İğnenin damardan çıkarılmasınından sonra, cilt bölgesi tekrar dezenfekte edilir ve steril bir gazlı bezle kapatılır. Donörün birkaç dakika kompres yapması sağlanır. Kan torbasının seti kapatıldıktan sonra iğneye doğru olan kısım kesilir. Setin bu kısmından alınan kan örneği test çalışmalarında kullanılır. İğne kısmı da kesilerek setten ayırılır.

Kan Vermenin Faydaları

Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.
Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz ve Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.
Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

KAN GRUBUNUZUN SIKLIĞINI BİLİYORMUSUNUZ ?

Aşağıdaki tabloda bölgemizdeki donörlerin kan gruplarının her yüz kişideki rastlanma sıklığı gösterilmektedir.

Genel olarak her hastaya kendi grubundan kan verilmek zorundadır.
A ve O grubu en yaygın tip olmakla beraber aynı zamanda en sık aranılan da gruptur.
Kan grubunuzu bağış sırasında öğrenebilirsiniz.

A


B


AB negatif

%32

O

Rh Pozitif


% 39


% 14


% 5


% 29

Rh Negatif


% 6


% 2


% 1


% 4

%30

%1000

Kan vermek için 60 kilo en ideal kilodur. Ancak hasta veya hamile kadınlar kan vermek zorunda değildir.

1 Ocak 2011 Cumartesi

YENİ YILLARIN TÜRKÇESİ :)


YENİ YILLARIN TÜRKÇESİ

Yeni yilinzi kutlerim! (Gagauz Türkçesi)
Yeni iliniz mübarek olsun! (Azerbaycan Türkçesi)
Teze iliniz mübarek! (Baku dışındaki Azerbaycan ağızlarında)
Teze yılınız gutlayarın! (Türkmen Türkçesi)
Yengi iliwiz mubarak olsun! (Kerkük/Erbil Türkmen Türkçesi)
Yengi iliyiz mubarak olsun! (Diğer Kuzey Irak Türkmenleri)
Yengi yılıngız mübarek bolsun! (Üzbek Türkçesi)
Yengi yılıngız a mübarek bolsun! (Yeni Uygur Türkçesi)
Cangı cılıngız kuttu bolsun! (Kırgız Türkçesi)
Canga cılıngız kuttı bolsın! veya Cana cılınız ben! (Kazak Türkçesi)
Cange cılıngız kuttı bolsı! (Karakalpak Türkçesi)
Sezne yanga yıl belen tebrik item! (Tatar Türkçesi)
Yangı yılıngız kayırlığı (mubarek) olsun! (Kırım Tatarcası)
Ceni cılınız kutlu bolsun! (Moldova Tatar agzı)
Hezze yangı yıl menen kotlayım! (Başkırt Türkçesi)
Cangngı cılığıznı alığılayma! (Karaçay-Malkar Türkçesi)
Yana yılınız men! (Nogay Türkçesi)
Yangı yılıgız kutlu bolsun! (Kalmuk Türkçesi)
Sizni yanhı yıl bıla kutleymın! (Karay/Karaim Türkçesi)
Naa çılnang alı stapçam  irerni! (Harkas Türkçesi)
Caa çıl-bile bayır çedirip orımen! (Tuva Türkçesi)
Slerdi cangı cılla utkup turum! (Altay Türkçesi)
Naa çıl çakı polzun! (Şor Türkçesi)
Ehigini çanga cılınan eğerdeliibin! (Sahaca / Yakutça)
Sene sul yaçepe salamlatap! (Çuvaşça)

Elveda YTÜ ve İstanbul, merhaba BANÜ ve Bandırma!

                                                   Yaklaşık 15 yıl  #ARGEdeLiderYTÜ ’de (ve bir yıl dünyanın en saygın üniversitelerinden Co...