21 Ekim 2007 Pazar

Facebook'ta mahremiyet sağlamak için...

Sevgili Arkadaşlar,

Facebook'ta kişisel bilgilerinizin mahremiyetinin korunması için değerli Emrah'tan (Özcan) üye olduğum bir gruba gelen iletiyi sizlerle de paylaşmak istedim.

Sevgilerimle,

Ay-lin:)

Sevgili arkadaşlar,

Öncelikle bölümümüz grubuna katıldığınız için teşekkür ederim. Bildiğiniz üzere, Facebook 'çılgınlığı' alıp başını giderken ve kimileri ebelerine dahi ulaşırken sizleri de ilgilendireceğini düşündüğüm bir konu da (Bilgisayar derslerini vermiş olmanın verdiği dayanılmaz hafiflikle) kişisel bilgilerinizin görüntülenmesi ya da İngilizce'den direkt çevirecek olursak, mahremiyet.

faceboook.com sitesine kullanıcı girişi yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan bağlantılardan "privacy" başlığı hangi bilgilerinizin kimler tarafından görüntülenebileceğine izin verebileceğiniz ayar sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfaya geldiğinizde toplam 5 başlık göreceksiniz.

bunlar sırasıyla;
1. Profile
2. Search
3. News Feed and Mini-Feed
4. Poke, Message, and Friend Request
5. Applications

Bu saydıklarımın üzerine gittiğinizde her birine ait ayarların yapılabildiği sayfaya bağlantılar yer almaktadır. Her bir özellikle ayrıntılarıyla anlatılmaktadır, okuyup öğrenebilirsiniz. Ben burada sadece arama sonuçlarında çıkan sayfada profil sayfanızın sadece sizin seçtiğiniz kişilerce görünebilecek bir bağlantı verilmesi ve yine sizin seçtiğiniz aynı kişilerce resminizin görüntülenmesi için yapmanız gerekenleri yazacağım. Bu işlemleri yapmak kesinlikle sizin insiyatifinize kalmış bir şey...

1. Arama sonuçlarında adım çıkarsa profil sayfama istediğim kişilerce bağlantı görünsün:

Yukarıda saydığım listede 2. sırada yer alan "Search" ayar sayfasını açınız. Sayfada

Which Facebook users can find me in search?

yazısının altında yer alan seçim kutusundan "Only my friends" seçimi arama sonuç sayfasında adınızın sadece arkadaşınız olan kişiler tarafından bulunmasına izin verir. Diyeceksiniz ki boşuna mı üye olduk facebook'a kimse aramada bizi bulamaycaksa... Haklısınız, eğer niyetiniz arama sonuçlarında görünmekse o zaman "Everyone" seçeneği tam sizin için... Her arayan size ve bilgilerinize ulaşır...

2. Arama sonuçlarında adım çıkarsa profil resmim istediğim kişilerce görünsün:

Aynı sayfada biraz aşağıda "What Can People Do With My Search Results" başlıklı bir bölüm daha yer almakta. Burada arama sonuç sayfasında çıktığınızda arayan kişinin neleri görebileceğine ve neler yapabileceğine izin veriyorsunuz. "See your picture-Resmimi görsün" seçeneğini kaldırırsanız resminiz görünmez... Ayrıca, arkadaşlarınızın listesini de görmesini istemiyorsanız "View your friend list-Arkadaş listemi görsün" seçeneğini de kaldırmanız gerekir.

facebook hesabınızı nasıl kullanacağınız tamamen size kalmış bir şey, benim bu iletideki amacım sadece bu özelliklerin varlığına dikkatinizi çekmektir.

Sevgilerimle,

Emrah Özcan

Hiç yorum yok:

Elveda YTÜ ve İstanbul, merhaba BANÜ ve Bandırma!

                                                   Yaklaşık 15 yıl  #ARGEdeLiderYTÜ ’de (ve bir yıl dünyanın en saygın üniversitelerinden Co...